Bij de familie Medema in Den Andel is er wat te vieren. De familie runt een goedlopende webshop: de Makkelijke Moestuin. Een bedrijf waarvoor het hebben van een goede en snelle internetverbinding van levensbelang is. Even leek het erop dat ze daarvoor moesten verhuizen, maar ze krijgen nu alsnog een snelle internetaansluiting. En blij dat ze daarmee zijn!
Makkelijke Moestuin
Het idee van de zogenaamde ‘makkelijke moestuin’ heeft moeder Saskia in Amerika opgepikt. Zoon Jelle richtte vervolgens als jonge puber het bedrijf Makkelijke Moestuin in Den Andel op. In de gezellige leefkeuken van het bedrijf vertelt de enthousiaste ondernemersfamilie over hun bedrijf en hoe belangrijk snel internet voor hen is.
Zoon Jelle in de eigen Makkelijke Moestuin
“Het idee was gloednieuw voor Nederland. Iedereen kan op deze slimme en makkelijke manier groente kweken met heel weinig ruimte. Jelle - die toch niet zoveel trek had in een gewone baan - zag wel wat in dat concept. Met wat overgebleven steigerhouten planken zette hij de eerste moestuinbakken in elkaar en al snel was er een website voor de verkoop van producten. Met een langharige puber van 14 als ondernemer duurde het vervolgens niet lang voor de media het verhaal oppikten”, zo vertelt Saskia. De Makkelijke Moestuin sloeg nationaal aan en zo werd een succesvol Gronings bedrijf geboren.
"Als er geen betere internetverbinding kwam, dan moesten wij op zoek naar een andere locatie."
Het gaat schuren
Inmiddels werken, naast Jelle en Saskia, ook vriend Robbin en broer Arjen in het familiebedrijf, naast een aantal niet-familieleden. Snel internet is voor het bedrijf van levensbelang. Saskia: “De Makkelijke Moestuin slaat enorm aan. Achter de schermen is het echter hard werken om de webshop, community en app voor klanten in de lucht te houden. Hiervoor moeten we grote hoeveelheden gegevens heen en weer kunnen sturen. Met steeds zwaardere programmatuur begon het met de huidige trage verbinding snel te schuren.”
Vader Paul, die al met pensioen is, voegt toe: “Als ik ’s middags dan ook nog de televisie aanzette voor een potje voetbal, dan kon de rest amper nog iets versturen. Dus voetbal kijken in de middag zat er niet meer in. Maar ook dan gingen de jongens steeds vaker naar huis om daar te gaan werken. En dat is slecht voor het bedrijf. Je moet bij elkaar zijn om goed te functioneren. Als er geen betere verbinding zou komen, dan was er geen alternatief dan te gaan zoeken naar een andere locatie.”
Vader Paul en zoon Jelle aan tafel in de tuin
Het mag!
Om het verlaten van de prachtige plek in Den Andel te voorkomen, deed Paul vele pogingen om een snellere internetverbinding te krijgen, maar er leek geen schot in de zaak te komen. Toen Snel Internet Groningen van start ging, bleek tot overmaat van ramp dat het adres niet mocht worden aangesloten. Het stond niet op de zogenaamde lijst van ‘witte’ adressen* met een trage internetverbinding. Paul werd doorverwezen naar het meldpunt Bennietgrijs.nl van Breedband Noord-Groningen. Uit een meting van Breedband Noord-Groningen bleek dat de internetverbinding op het adres wel degelijk erg langzaam is. Breedband Noord-Groningen ging daarom over dit adres en vele andere in overleg met alle betrokken partijen, om toch een snellere verbinding te krijgen.
Paul: “Dat proces duurde lang. Ik belde regelmatig met de vraag hoe het ervoor stond. Maar uiteindelijk was er goed nieuws: ons adres mag tóch aangesloten worden. Ik heb ons adres direct aangemeld voor een abonnement. Nu is het nog even wachten op de daadwerkelijke aansluiting, maar we zijn erg blij dat we nu hier kunnen blijven met ons bedrijf.”
"Om koploper te zijn heb je snel internet nodig. Dat geldt voor ons bedrijf, maar zeker ook voor alle nieuwe bedrijvigheid in het land."
Koploper blijven
De Makkelijke Moestuin denkt ondertussen al weer verder vooruit. Ze willen de internationale markt bestormen en werken momenteel hard aan een app die ook in andere landen tips kan geven om te moestuinieren. De nieuwe app kan zien waar je op de wereld bent en houdt daar rekening mee. Saskia: “Om koploper te zijn heb je snel internet nodig. Dat geldt voor ons bedrijf, maar zeker ook voor alle nieuwe bedrijvigheid in het land.”
*Witte adressen zijn adressen met een technisch haalbare snelheid van minder dan 30 mbit per seconde. Grijze adressen zouden wel een snelheid van 30 mbit per seconde of meer moeten kunnen halen. Snel Internet Groningen wordt door overheden mede gefinancierd. Omdat er dus sprake is van staatssteun mogen zij alleen witte adressen aansluiten. De lijst met witte adressen is door de provincie in overleg met commerciële marktpartijen opgesteld.