Factsheet - Snel Internet Groningen - versie december 2018

Wie krijgt er snel internet?

Iedereen die in de provincie Groningen op een ‘wit’ adres woont, krijgt de mogelijkheid aangeboden om zonder aansluitkosten via snelinternetgroningen.nl snel internet te ontvangen. Alleen die adressen waarvoor tijdens de vraagbundelingsperiode een abonnement is afgenomen, worden ook daadwerkelijk kosteloos aangesloten. De lijst met witte adressen is door de provincie Groningen vastgesteld door middel van een verplichte marktconsultatie: de provincie heeft aan de marktpartijen gevraagd of een adres al dan niet wit is. Een adres is wit als de technisch haalbare internetsnelheid lager is dan 30 Megabit per seconde. Via snelinternetgroningen.nl kunt u per adres nakijken of deze al dan niet wit is.

Waar is het van afhankelijk of het project doorgaat?

Het is voor de financiële haalbaarheid van het project nodig dat minimaal 50% van alle ‘witte’ adressen in een gemeente deelneemt aan het project, dus een abonnement afsluit. Het inventariseren van de deelnemers wordt ‘vraagbundelen’ genoemd.

Waarom is het belangrijk dat ik nu meedoe?

Als u een abonnement afneemt tijdens de vraagbundelingsperiode in uw gemeente, dan worden er geen aansluitkosten in rekening gebracht. Wilt u daarna nog een abonnement afsluiten, dan worden er wel aansluitkosten in rekening gebracht. Dit kan oplopen tot vele duizenden euro’s.

Wanneer is de vraagbundelingsperiode?

De vraagbundelingsperiode is de periode waarin Snel Internet Groningen actief inventariseert wie een abonnement wil afsluiten. Die periode verschilt per gemeente. Door middel van een brief en een krantje wordt op ieder wit adres gemeld wanneer de vraagbundelingsperiode is gestart. De vraagbundeling is inmiddels in de gemeenten De Marne, Winsum en Eemsmond met succes afgesloten; in alledrie gemeenten is de minimaal benodigde deelname van 50% ruim gehaald. De vraagbundeling in Bedum is op 12 september gestart en loopt tot en met 26 oktober. De vraagbundeling in Loppersum start op 29 oktober en loopt tot en met 7 december.

Krijg ik een radio verbinding of een glasvezel verbinding?

In eerste instantie zal ongeveer 60% van de aansluitingen een glasvezelverbinding ontvangen. In de komende jaren wil Rodin een groot deel van de overige adressen ook aansluiten op glasvezel. Het doel is om uiteindelijk bij ongeveer 80 tot 90% van alle aansluitingen glasvezel aan te leggen.

In de vraagbundelingsperiode krijgt iedereen de gelegenheid om een abonnement af te sluiten. Pas nadat duidelijk is wie er precies een aansluiting wil, kan definitief worden bepaald waar glasvezel komt en waar een radio verbinding komt. Als in een bepaalde regio slechts één adres deelneemt, dan zal dit adres waarschijnlijk een radio verbinding krijgen. Doet de hele regio mee, dan neemt de kans op glasvezel voor iedere aansluiting toe.

Er blijven daarnaast ook altijd adressen over waarbij het te kostbaar is of praktisch amper mogelijk om glasvezel aan te leggen. Door deze adressen met een radio verbinding aan te sluiten, kunnen mensen die op deze adressen wonen tóch een snelle internetverbinding van goede kwaliteit krijgen. Ook via deze verbinding is het mogelijk om triple play af te nemen (een pakket met internet, televisie en telefonie).

Uit welke pakketten kan ik kiezen?

Kabelnoord is de provider die in de eerste periode de diensten gaat leveren via de glasvezel- en radioverbindingen die Rodin gaat aanleggen. Zij bieden verschillende pakketten: van alleen internet met een snelheid van 100 Mbit up- en download tot en met een drie-in-1-pakket (met internet, TV en telefonie). Het maakt daarbij niet uit of u een glasvezel- of radioverbinding krijgt. U vindt dit aanbod door op www.snelinternetgroningen.nl de postcodecheck te doen en uw gegevens in te vullen.

Kan ik mijn TV houden zoals ik het nu heb?

Ja, dat kan. Als u bijvoorbeeld net een nieuwe schotel heeft aangeschaft, dan wilt u wellicht uw TV houden zoals het nu is. U kunt dan probleemloos voor alleen internet of voor internet met telefonie kiezen en dat combineren met uw huidige TV oplossing. Kijk voor de actuele pakketten op De website van Snel Internet Groningen

Kan ik mijn huidige e-mailadres houden?

Dat is afhankelijk van het huidige e-mailadres. Als dat adres door uw huidige provider wordt geleverd, dan kan het zijn dat dit na opzegging komt te vervallen. Als dat een webmailadres is (zoals gmail of hotmail), dan is dat onafhankelijk van de provider en kunt u deze gewoon aanhouden.

Geeft een radio verbinding straling?

Elke radiozender geeft straling. Deze straling is in het geval van deze oplossing minimaal en valt ruim binnen de door het Agentschap Telecom bepaalde veilige norm.

Ik vind het onterecht dat mijn adres niet als wit is aangemerkt. Wat kan ik doen?

Het project snelinternetgroningen.nl mag van Brussel en Den Haag alleen de zogeheten witte adressen aansluiten. De lijst met witte adressen is door de provincie Groningen vastgesteld door middel van een verplichte marktconsultatie. Een adres is wit als de technisch haalbare internetsnelheid lager is dan 30 Megabit per seconde. Adressen die in staat zouden moeten zijn om een hogere internetsnelheid te halen, worden grijze adressen genoemd.

Als u van mening bent dat uw adres onterecht als grijs is aangemerkt, dan kunt u zich melden bij het meldpunt op bennietgrijs.nl. Nadat u zelf een snelheidsmeting heeft gedaan, kunt u uw gegevens hier achterlaten. Er zal dan een netwerkspecialist contact met u opnemen om een afspraak voor een gecertificeerde meting bij u thuis te maken. Blijkt uit de meting dat u inderdaad een lagere snelheid heeft, dan leggen wij deze resultaten voor aan de marktpartijen. Wat er daarna gebeurt, is nog niet bekend.

Wie is wie?

  • Rodin Broadband Groningen B.V. legt het netwerk van glasvezel- en radioverbindingen in de provincie aan en wordt daarvan eigenaar. U kunt bij hen terecht voor vragen over de adressen en de aanleg tot aan uw huis. Kabelnoord gaat de eerste periode de diensten over dit netwerk leveren: internet, televisie en telefonie. Bij hen neemt u een abonnement af. U kunt bij hen terecht voor vragen over de abonnementen en de aanleg binnenshuis.

  • Rodin Broadband Groningen B.V. heeft van de provincie Groningen de beschikking ontvangen om snel internet op de witte adressen in de provincie aan te leggen. Zij krijgen daarvoor van de provincie een lening van € 30 miljoen. De Economic Board Groningen en de Nationaal Coördinator Groningen (als Kansrijk Groningen) geven ieder nog € 5 miljoen subsidie. Rodin Broadband Groningen B.V. deelt daarnaast ook zelf mee in de kosten voor de aanleg.

  • Breedband Noord-Groningen is het samenwerkingsproject van de negen aardbevingsgemeenten (De Marne, Winsum, Eemsmond, Bedum, Delfzijl, Appingedam, Loppersum, Ten Boer en Midden-Groningen (voormalig Slochteren)) om de aanleg van snel internet in de buitengebieden te bevorderen.
    U kunt bij Breedband Noord-Groningen terecht via de site bennietgrijs.nl als uw adres volgens u onterecht grijs is.
    Ook de samenwerking met ambassadeurs en bewonersinitiatieven, van grote noodzaak om het unieke project tot een succes te maken, verloopt via Breedband Noord-Groningen.

Meer antwoorden op vragen vindt u op www.snelinternetgroningen.nl/veelgestelde-vragen

Wilt u zelf meehelpen bij de vraagbundeling? Mail ons dan op [email protected]