Factsheet - Snel Internet Groningen - versie april 2019

Wie krijgt er snel internet?

Iedereen die in de provincie Groningen op een ‘wit’ adres woont, krijgt de mogelijkheid aangeboden om zonder aansluitkosten via snelinternetgroningen.nl een abonnement voor snel internet af te nemen.

De lijst met witte adressen is door de provincie Groningen vastgesteld door middel van een verplichte marktconsultatie: de provincie heeft aan de marktpartijen gevraagd of een adres al dan niet wit is. Een adres is wit als de technisch haalbare internetsnelheid lager is dan 30 Megabit per seconde. Via snelinternetgroningen.nl kunt u per adres nakijken of deze al dan niet wit is.

Waar is het van afhankelijk of het project doorgaat?

Het is voor de financiële haalbaarheid van het project nodig dat minimaal de helft van alle ‘witte’ adressen in een gemeente deelneemt aan het project, dus een abonnement afsluit. Het inventariseren van de deelnemers wordt ‘vraagbundelen’ genoemd.

Waarom is het belangrijk dat ik nu meedoe?

Als u een abonnement afneemt tijdens de vraagbundelingsperiode in uw gemeente, dan worden er geen aansluitkosten in rekening gebracht. Wilt u daarna nog een abonnement afsluiten, dan worden er wel aansluitkosten in rekening gebracht. Dit kan oplopen tot vele duizenden euro’s.

Wat is 'vraagbundelen'?

Tijdens het vraagbundelen gaat Snel Internet Groningen kijken wie een abonnement wil afsluiten. Deze vraagbundeling vindt in een periode van vijf tot zes weken per gemeente of regio plaats.

Wanneer is de vraagbundelingsperiode in mijn gemeente of regio?

Ieder wit adres wordt door middel van een brief en een krantje geïnformeerd over de start van de vraagbundelingsperiode in de eigen gemeente of regio. De vraagbundeling is inmiddels met succes afgesloten in de gemeente Loppersum en in de voormalige gemeenten De Marne, Winsum, Eemsmond, Bedum, Ten Boer en Slochteren. In deze (voormalige) gemeenten is de minimaal benodigde deelname van 50% ruim gehaald. De vraagbundeling in Appingedam is op 14 maart 2019 gestart en loopt tot en met 3 mei. De vraagbundeling in de gemeente Delfzijl start op 2 mei en loopt tot en met 14 juni. In december van 2018 zijn de eerste adressen in de gemeente De Marne aangesloten via een internetverbinding over radio.

Wat voor abonnement sluit ik af? Uit welke pakketten kan ik kiezen?

Kabelnoord is de provider die in de eerste periode de diensten gaat leveren via het netwerk dat Rodin gaat aanleggen. U kunt bij hen kiezen uit vier verschillende pakketten: alleen internet, internet met tv, internet met tv en telefonie (triple play) of internet met telefonie. Een abonnement voor een van deze pakketten sluit u af bij Kabelnoord voor de periode van een jaar. Het maakt daarbij niet uit of u een glasvezel- of radioverbinding krijgt.
U vindt dit aanbod door op www.snelinternetgroningen.nl de postcodecheck te doen en uw gegevens in te vullen.

Kan ik mijn TV houden zoals ik het nu heb?

Ja, dat kan. Als u bijvoorbeeld net een nieuwe schotel heeft aangeschaft, dan wilt u wellicht uw TV houden zoals het nu is. U kunt dan probleemloos voor alleen internet of voor internet met telefonie kiezen en dat combineren met uw huidige TV oplossing. Kijk voor de actuele pakketten op De website van Snel Internet Groningen

Kan ik mijn huidige e-mailadres houden?

Dat is afhankelijk van het huidige e-mailadres. Als dat adres door uw huidige provider wordt geleverd, dan kan het zijn dat dit na opzegging komt te vervallen. Als dat een webmailadres is (zoals gmail of hotmail), dan is dat onafhankelijk van de provider en kunt u deze gewoon aanhouden.

Wat zijn aansluitkosten?

De aansluitkosten zijn de kosten die gemaakt moeten worden om uw adres aan te kunnen sluiten, zoals graafkosten. Als u voor het einde van de vraagbundelingsperiode in uw gemeente een abonnement afsluit, dan betaalt u geen aansluitkosten.

Krijg ik aansluiting op glasvezel of op internet over radio?

In eerste instantie zal ongeveer 60% van de aansluitingen een glasvezelverbinding ontvangen. Het resterende deel van de deelnemende adressen wordt aangesloten via een internet over radioverbinding. In de komende jaren wil Rodin een groot deel van deze adressen ook aansluiten op glasvezel. Het doel is om uiteindelijk bij ongeveer 80% van alle aansluitingen glasvezel aan te leggen.

In de vraagbundelingsperiode krijgen alle witte adressen in een gemeente de gelegenheid om een abonnement af te sluiten. Pas nadat duidelijk is wie er precies een aansluiting wil, kan definitief worden bepaald waar glasvezel komt en waar een radio verbinding komt. Hoe meer adressen er binnen een bepaald gebied deelnemen, hoe groter de kans op glasvezel voor iedere aansluiting.

Er blijven daarnaast ook altijd adressen over waarbij het te kostbaar of praktisch niet mogelijk is om glasvezel aan te leggen. Door deze adressen met een radio verbinding aan te sluiten, kunnen mensen die op deze adressen wonen tóch een snelle internetverbinding van goede kwaliteit krijgen. Ook via deze verbinding is het mogelijk om triple play af te nemen (een pakket met internet, televisie en telefonie).

Ik vind het onterecht dat mijn adres niet als wit is aangemerkt. Wat kan ik doen?

Het project snelinternetgroningen.nl mag van Brussel en Den Haag alleen de zogeheten witte adressen aansluiten. De lijst met witte adressen is door de provincie Groningen vastgesteld door middel van een verplichte marktconsultatie. Een adres is wit als de technisch haalbare internetsnelheid lager is dan 30 Megabit per seconde. Adressen die in staat zouden moeten zijn om een hogere internetsnelheid te halen, worden grijze adressen genoemd.

Als u van mening bent dat uw adres onterecht als grijs is aangemerkt, dan kunt u zich melden bij het meldpunt op bennietgrijs.nl. Nadat u zelf een snelheidsmeting heeft gedaan, kunt u uw gegevens hier achterlaten. Er zal dan een netwerkspecialist contact met u opnemen om de mogelijkheden te bespreken om op adres alsnog sneller internet te krijgen.

Wie is wie?

  • Rodin Broadband Groningen B.V. legt het netwerk van glasvezel- en radioverbindingen in de provincie aan en wordt daarvan eigenaar. U kunt bij hen terecht voor vragen over de adressen en de aanleg tot aan uw huis.

  • Kabelnoord gaat de eerste periode de diensten over dit netwerk leveren: internet, televisie en telefonie. Bij hen neemt u een abonnement af. U kunt bij hen terecht voor vragen over de abonnementen en de aanleg (en apparatuur) binnenshuis.

  • Rodin Broadband Groningen B.V. heeft van de provincie Groningen de beschikking ontvangen om snel internet op de witte adressen in de provincie aan te leggen. Zij krijgen daarvoor van de provincie een lening van € 30 miljoen. De Economic Board Groningen en de Nationaal Coördinator Groningen (als Kansrijk Groningen) dragen ieder nog € 5 miljoen bij. Rodin Broadband Groningen B.V. deelt daarnaast ook zelf mee in de kosten voor de aanleg.

  • Breedband Noord-Groningen is het samenwerkingsproject van de Noord-Groninger gemeenten (Het Hogeland, Loppersum, Delfzijl, Appingedam en de voormalige gemeenten Ten Boer en Slochteren) om de aanleg van snel internet in de buitengebieden te bevorderen. U kunt bij Breedband Noord-Groningen terecht via de site bennietgrijs.nl als uw adres volgens u onterecht grijs is. Ook de samenwerking met ambassadeurs en bewonersinitiatieven, van grote noodzaak om het unieke project tot een succes te maken, verloopt via Breedband Noord-Groningen.

Uitleg van een aantal begrippen

Hieronder vindt u nog een korte uitleg van een aantal begrippen.

Internetsnelheid
Internetsnelheid is de snelheid van uw internetaansluiting uitgedrukt in Mb/s (Megabit per seconde). We spreken van een ‘snelle’ internetverbinding als deze minimaal 30 Mb/s is.

Hoe sneller uw verbinding is, hoe sneller u gegevens kunt downloaden en uploaden. Downloaden is het binnenhalen van bestanden via het internet (bijvoorbeeld het bekijken van een filmpje), uploaden is het versturen van bestanden via het internet (bijvoorbeeld e-mailen).

Hieronder leest u hoe lang het duurt om iets te downloaden met verschillende internetsnelheden:

Internetsnelheden
Wat is glasvezel?
Glasvezel is een haardunne vezel, gemaakt van een speciaal soort glas. Informatie via glasvezel wordt op een snelle en betrouwbare manier verzonden met behulp van laserlicht. Door laserlicht met zeer hoge snelheid aan en uit te zetten, worden digitale gegevens doorgegeven.

Wat is internet over radio?
Internet over Radio is een draadloze verbinding tussen twee punten. Het ene punt is een mast. In die mast hangt een zender. Op of aan uw pand wordt een kleine schotel met de afmetingen van een etensbord geplaatst. Dat is de ontvanger. Met deze techniek kan Snel Internet Groningen iedereen, op elke locatie voorzien van een stabiele verbinding met een hoge snelheid. Deze ‘internet over radio’ verbindingen worden over de hele wereld ingezet, zijn van uitstekende kwaliteit en voldoen aan alle wet- en regelgeving. Agentschap Telecom ziet er op toe dat deze verbindingen veilig zijn. Voor alle duidelijkheid: Snel Internet Groningen maakt voor de draadloze verbindingen geen gebruik van 4g of 5g technieken.

Meer antwoorden op vragen vindt u op www.snelinternetgroningen.nl/veelgestelde-vragen

Wilt u zelf meehelpen bij de vraagbundeling? Mail ons dan op [email protected]