Sinds kort heeft Breedband Noord-Groningen een nieuwe Projectleider: Floris van Lint. Een projectleider die weet van de hoed en de rand. Hij is namelijk ook een van de initiatiefnemers van Glasvezel de Wolden en betrokken bij de uitvoering van dat project. Hij stelt zichzelf graag aan u voor.

Wie is Floris van Lint?

[![Floris van Lint](https://res.cloudinary.com/dl9nbhgtb/image/upload/h_171,w_300/v1530542497/Floris-van-Lint_nfxdpm.jpg)](https://res.cloudinary.com/dl9nbhgtb/image/upload/v1530542497/Floris-van-Lint_nfxdpm.jpg)Floris van Lint
*Als kind was ik altijd al geïnteresseerd in techniek en heel leergierig. Ik zocht altijd naar de grenzen van de mogelijkheden om een zelf opgesteld doel te behalen. Nu ik een man van 32 ben, is dat niet veranderd. Mijn schoonouders hebben in 2013 een boerderij gekocht in Drogteropslagen, het meest zuidelijke puntje van Drenthe. Wij hebben het samen verbouwd tot twee woonhuizen en een kantoorruimte. Samen met mijn vrouw, mijn 5-jarige zoon en 4 katten woon ik in het voorhuis.*

Al sinds 2006 heb ik een samenwerking met mijn schoonvader en onder één dak is dat samenwerken nog makkelijker. Alleen de internetverbinding moest veel beter. Veel andere bewoners uit de gemeente hadden dezelfde wens. Door de krachten te bundelen is eind 2014 het succesvolle bewonersinitiatief Glasvezel De Wolden ontstaan, waar ik vooral verantwoordelijk ben voor de communicatie. Samenwerken en mensen verbinden vind ik heel belangrijk.

Sinds 2007 heb ik een eigen ontwerpbureau genaamd Vlint. Als ontwerper visuele communicatie houd ik me bezig met het ontwerpen van websites, huisstijlen en merkidentiteiten, filmpjes, en presentaties. Daarnaast zorg ik ook vaak voor de techniek van mijn klanten door ook de systemen die communicatie ondersteunen in te richten en op te zetten. Denk bijvoorbeeld aan zaken zoals web- en emailservers, maar steeds vaker help ik ook bij het opzetten van digitale helpdesksystemen, nieuwsbrieven en gereedschappen voor interne communicatie.

Wie meer wil weten van de nerd in mij: een paar maanden geleden ben ik geïnterviewd door het populaire podcastprogramma “Met Nerds Om Tafel”.

Breedband Noord-Groningen is een projectorganisatie van de negen aardbevingsgemeenten. Onze opdracht is om de vraagbundeling in de aardbevingsgemeenten zo goed mogelijk te laten verlopen. Om dit te bereiken leggen wij de verbinding tussen Rodin aan de ene kant en de gemeente, de bewonersinitiatieven en ambassadeurs aan de andere kant.

Hoe wil jij deze opdracht in gaan vullen?

Vanuit Breedband Noord-Groningen is mijn belangrijkste taak: erop toezien dat het belang van bewoners in het project een prominente plek inneemt. Dat klinkt zwaarder dan het is. Tijdens de eerste gesprekken bleek al snel dat iedereen die bij het project betrokken is een positieve en oplossingsgerichte instelling heeft. Alle betrokken partijen hebben als doel om het project (in nauwe samenwerking met de uitvoerende bedrijven, gemeenten, bewoners en natuurlijk bewonersorganisaties) tot een doorslaand succes te maken. Door goed in de gaten te houden hoe alles verloopt, kunnen we iedereen op het juiste moment van informatie voorzien. Zo zorgen we ervoor dat het project soepel verloopt.

Wat neem je uit de Wolden mee naar dit project?

Glasvezel De Wolden is een initiatief voor bewoners, door bewoners. Dat is vanaf de eerste dag de insteek geweest en dat is het gebleven. Het hele project wordt bemand door zo’n 30 medebewoners uit de gemeente De Wolden. Alleen in de daadwerkelijke aanleg is het werk uitbesteed aan een hoofdaannemer. De belangrijkste onderaannemer is weer een bedrijf uit De Wolden zelf.

In 2016 heeft Glasvezel De Wolden een prestigieuze Europese prijs gewonnen, de European Broadband Award. Daarmee is Glasvezel De Wolden het beste bewonersinitiatief van Europa geworden en daar ben ik natuurlijk ontzettend trots op.

Glasvezel De Wolden omvat ongeveer 11.000 adressen. Daarvan zijn op het moment van schrijven zo’n 3.600 adressen aangesloten. In eerste instantie ben ik bij Glasvezel De Wolden betrokken geraakt als ‘bewoner met slecht internet’. Maar al snel begon ik me met de communicatie te bemoeien. Dat is nu 4 jaar geleden. In die tijd heb ik heel veel contact met mijn medebewoners in De Wolden gehad. Daar heb ik meegekregen wat mensen graag willen weten tijdens de vraagbundeling, heb ik gezien welke informatie handig is om te verspreiden tijdens de aanleg en heb ik, samen met mijn medebewoners die zich voor het project inspannen, duizenden e-mails, facebookvragen en telefoontjes beantwoord over het aanbod van de providers, over vergunningen, over het hoe en waarom van de aanleg en natuurlijk over wanneer mensen eindelijk aangesloten zouden zijn. Die ervaring neem ik mee naar dit project.

Wat voor internetsnelheid haal je zelf?

Mijn adres is een wit adres in een kleine kern. Mijn uploadsnelheid via DSL over de telefoonlijn is ongeveer een halve Mbit, qua downloadsnelheid haal ik ongeveer 4 Mbit. We hebben twee verbindingen om zo goed en zo kwaad als het gaat nog enige snelheid te halen. Ook hebben we een serverhok vol apparatuur hangen om diensten als e-mail, opslag en digitale agenda’s zoveel mogelijk in het lokale netwerk te houden. Hoe minder het internet belast wordt, hoe beter het gaat. Ik ken de problemen die men ervaart met langzaam internet daardoor maar al te goed. Over een paar maanden word ik zelf ook aangesloten door Glasvezel De Wolden. Net als vele anderen, waaronder misschien u als lezer, kan ik niet wachten tot het zover is!