Gratis wifi in de gemeente Delfzijl gaat eenmalig € 11.000 euro kosten. De jaarlijks terugkerende kosten zijn € 40.000. Dit blijkt uit onderzoek naar de kosten en mogelijkheden van een gratis en dekkend wifi-netwerk in het centrum, het gebied rond het voormalige zwembad, de haven en de dorpen van de gemeente.

**Raad beslist wat zij met de resultaten doet
**Het college van de gemeente heeft het onderzoek laten uitvoeren op verzoek van de gemeenteraad. De motie met het verzoek daartoe werd raadsbreed gedragen. Het is aan de raad om te beslissen wat zij met de resultaten van het onderzoek doet.

Gratis wifi maakt gemeente aantrekkelijker
Belangrijke overwegingen vanuit de raad voor gratis wifi zijn dat het helpt om het centrum aantrekkelijker te maken. Daarnaast levert het een bijdrage aan de recreatieve functie in de gemeente. Tot slot kan het voor de detailhandel een positieve invloed hebben op hun omzet via het internet.

**Goede en snelle infrastructuur** De bijdrage van een goede en snelle infrastructuur aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat was voor de raad ook een overweging voor onderzoek naar een gratis wifi-netwerk. Op dit vlak was de gemeente al bezig met onderzoek naar de mogelijkheden om bewoners en bedrijven van een snelle internetverbinding te voorzien. Dit doet zij samen met negen andere gemeenten in Groningen in het project Breedband Hoogeland.
Bron: [persbericht van de gemeente Delfzijl](http://www.delfzijl.nl/internet/persberichten_42401/item/college-gemeente-delfzijl-biedt-raad-onderzoek-naar-wifi-aan_66248.html "Naar de website van de gemeente Delfzijl")
Foto: Erin Pettigrew (some rights reserved)