Foto: Wesley FryerIn de privésituatie zijn apparaten steeds vaker en intensiever verbonden met internet. Mensen gebruiken het voor werk, entertainment, en sociale contacten. De beschikbare snelheid bepaalt de kwaliteit van deze combinaties.

Veel gezinnen maken gebruik van een ‘triple play’ abonnement waarmee ze niet alleen verbinding hebben met het internet, maar ook televisie kunnen kijken en bellen. Zeker wanneer meerdere gezinsleden daar tegelijkertijd gebruik van maken, wordt het WiFi-netwerk sterk belast. Het streamen van video’s en het voeren van beeldtelefoongesprekken zijn hierbij grote datavragers.

Televisiezenders worden steeds vaker in (ultra) HD kwaliteit aangeboden. Dit betekent een hogere kwaliteit, maar ook een grotere vraag naar datacapaciteit. Eigenaren van de internetinfrastructuur zien met name ’s avonds na zes uur een piek in het dataverkeer ontstaan.

In het buitengebied zijn deze vormen van internetgebruik vaak nog onmogelijk. De aanleg van snel internet in dit buitengebied zorgt ervoor dat ook hier optimaal gebruik kan worden gemaakt van de mogelijkheden die internet biedt. Daarmee blijft het buitengebied leefbaar en toekomstbestendig.

Foto: Wesley Fryer (op Flickr)