Met de onthulling van het logo en de lancering van de website, gaf burgemeester Marijke van Beek afgelopen vrijdag het startsein voor het project Breedband Noord-Groningen. In de 1e fase van dit project worden de wensen en behoeften van inwoners en bedrijven in deze regio geïnventariseerd.
Leefbaarheid
Technische ontwikkelingen vragen om steeds sneller internet, oftewel breedband internet. “In het dunner bevolkte buitengebied is het echter economisch minder rendabel om breedband aan te leggen. En dat terwijl de aanwezigheid van snel internet steeds belangrijker wordt bij de keuze om al dan niet op het platteland te gaan wonen, werken of ondernemen. Als Noord-Groninger gemeenten hebben wij daarom besloten om gezamenlijk de mogelijkheden te gaan inventariseren.”, aldus burgemeester Van Beek, voorzitter van de Stuurgroep Breedband Noord-Groningen.
Voorlichten en inventariseren
Het project start met een voorlichtingsronde en een inventarisatie. In deze fase worden bewoners, organisaties en bedrijven geïnformeerd over de mogelijkheden van breedband-internet. Ook wordt gekeken welke wensen en behoeften zij hebben. Burgemeester Van Beek: “Tijdens de inventarisatie gaan we een groot aantal gesprekken voeren met alle betrokken partijen in zowel de dorpen als de buitengebieden. Denk bijvoorbeeld aan ouderen, zorginstellingen, maar ook aan agrariërs en bedrijven in het buitengebied. Bij deze gesprekken zullen de leefbaarheid en de rol van snel internet daarbij, centraal staan.”
Nieuw logo en website
Voor de herkenbaarheid van het project is een nieuw logo ontworpen. Met de onthulling van dit logo en de lancering van www.breedbandnoordgroningen.nl kan het project nu echt van start. “Op deze website staat uiteraard meer informatie over het project. Maar dat niet alleen. We vragen via de site ook aan alle betrokkenen om actief deel te nemen. Hoe meer informatie wij kunnen verzamelen, des te beter kunnen wij inschatten of ons doel inderdaad realiseerbaar is.”
Samenwerking
In het project werken 9 gemeenten samen, namelijk de 8 LEADER-gemeenten (Bedum, Winsum, De Marne, Loppersum, Delfzijl, Appingedam, Eemsmond, Ten Boer) en de gemeente Slochteren. De 1e fase wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van 3 partijen: Bureau Duidt, Emma Communicatie en de Hanzehogeschool. Het project staat onder projectleiding van bureau Eemsdelta\EZ.