De aanleg van snel internet in Fryslân is een stap dichterbij gekomen. Binnen nu en drie jaar moet nagenoeg heel Fryslân beschikken over glasvezel. Dat wil de provincie Fryslân bereiken in samenwerking met een marktpartij en gemeenten. De provincie voert op dit moment overleggen met marktpartijen om de zogenaamde witte gebieden in Fryslân van glasvezel te voorzien.

Aanpak

De instrumenten die er zijn om tot een glasvezelnetwerk in de witte gebieden te komen, bleken niet te werken. De provincie wil binnen drie jaar 95% van deze gebieden gedekt hebben. “Om die doelstelling te halen, was een andere aanpak nodig”, aldus gedeputeerde Poepjes. De provincie deed nader onderzoek en voerde gesprekken met initiatieven, gemeenten, marktpartijen en de politiek. “De grootste kans op succes is de aanleg van een glasvezelnetwerk samen met een marktpartij”, licht Poepjes toe. “Dit scenario gaan wij de komende weken met gemeenten verder verkennen en uitwerken.”

Planning

Eind mei zal het plan van aanpak klaar zijn en is er duidelijkheid over het financiële plaatje. Dan zal ook duidelijk zijn via welke aanpak een marktpartij de klus het beste kan klaren.

Bron: Provincie Fryslân