U heeft wellicht al gezien dat er hier en daar in Noord-Groningen nieuwe zendmasten zijn of worden geplaatst. Deze masten zijn nodig om ook de verst afgelegen adressen te kunnen voorzien van snel internet.

Gebruikte technieken Snel Internet Groningen

Snel Internet Groningen is bezig om infrastructuur aan te leggen in Noord-Groningen om adressen, waar nu nog geen snel internet is, op breedband internet aan te sluiten. Daarvoor gebruikt Rodin twee technieken: glasvezel voor het merendeel van de aansluitingen en ‘internet over radio’ voor die adressen waarbij de afstanden echt te groot worden of het gewoonweg niet mogelijk is om deze met glasvezel te bereiken.

Grote verbetering leefbaarheid buitengebieden

Het grote voordeel: ook bewoners van adressen in het buitengebied kunnen voortaan gebruik maken van snel internet. Zelfs de huisjes vlak achter de dijk of ver in de polder. Daarmee kunnen zij dus Netflix kijken, thuis huiswerk maken, thuis werken, maar ook een bedrijf runnen in het buitengebied. Een enorm belangrijke stap dus voor de leefbaarheid van onze buitengebieden.

Wat is dat voor mast?

Voor de adressen die via ‘internet over radio’ een aansluiting krijgen, is het nodig dat er masten geplaatst worden om de signalen te versturen en te ontvangen. Deze masten maken gebruik van radiogolven.

Eigenschappen ‘internet over radio’

  • Radiogolven: waar bij een radio geluid wordt doorgegeven, geven de masten van Snel Internet Groningen via radiogolven gegevens door.
  • Point-to-point verbindingen: de mast stuurt het signaal heel gericht naar een ontvanger en dus niet, zoals bij 4G of 5G, in alle richtingen. Dat betekent ook dat de gebruiker van een signaal deze nooit hoeft te delen met anderen. De snelheid blijft daardoor altijd gelijk.
  • Zichtlijn: om dat gerichte signaal te kunnen ontvangen, moeten de mast en de ontvanger elkaar kunnen ‘zien’ om een goede verbinding te hebben.
  • Sterkte signaal: In vergelijking met bijvoorbeeld 4G en 5G is de kracht van het signaal (de zogenaamde veldsterkte) van de masten van Snel Internet Groningen een stuk lager. Daarom wordt de ontvanger ook aan de buitenkant van een gebouw opgehangen, want het signaal is niet sterk genoeg om door muren te gaan. De ontvanger mag ook niet verder dan 3,5 kilometer van de mast af zitten. Verder weg en het signaal wordt te zwak.

Geen 5G

Snel Internet Groningen maakt geen gebruik van 5G-technieken. In Nederland bestaat ook nog geen 5G-netwerk.